Jacqueline Franssens

jacqueline-franssens-organisatie-antropoloog-2-300x300Toen ik als antropoloog afstudeerde had ik me in drie richtingen gespecialiseerd: museum-, medische én organisatie antropologie.
In het museum leerde ik secuur kijken om een voorwerp tot in detail te kunnen beschrijven en duiden. Maar bovenal was ik gefascineerd door wat ik om me heen zag gebeuren en pas later kon verwoorden: het verschil tussen de formele en informele cultuur. Ik zag mensen een dubbele rol vervullen, verbaasde me over de kanalen waarlangs nieuwtjes zich verspreidden en hoorde hoe iemand de besluitvorming zou gaan beïnvloeden (en stond perplex toen het inderdaad zo besloten werd).

Tijdens mijn veldwerk in Benin (West Afrika) naar de lokale traditionele gezondheidszorg leerde ik hoe logisch het is om een helderziende in te schakelen om uit te vinden waardoor je ziek bent geworden. Voor hen vormt dit de basis voor de behandeling (en niet de aandoening zelf zoals bij “ons”). Haarscherp begonnen 2 denksystemen naast elkaar te staan, één waarin goden, geesten en voorouders de dienst uitmaken, én de mij bekende westerse.
Sindsdien ben ik zelden verbaasd over waarden-systemen, het maakt me nieuwsgierig. Ik voel me een cultuur-tolk en zet me met hart en ziel in voor een beter begrip voor elkaar.

Uiteindelijk kwam alles samen in de organisatie antropologie, met haar aandacht voor gedrag en opvattingen, en de rol van (al dan niet soepel verlopende) werkprocessen. Ik geniet van de zoektocht naar (kleine) rituelen en onbedachte overtuigingen en breng die aan het licht. Daar is geen goed of fout in, ik benoem wat me opvalt en bespreek dat met de betrokkenen. Soms wekt dit bij hen de behoefte op om iets te versterken, of juist afscheid van te nemen, of als experiment een keer een bijeenkomst op een wat andere manier te doen etc. Met een opstapeling van deze kleine initiatieven, uitgevoerd door de lijn zélf (daar ben ik erg van overtuigd!), groeit de organisatie of het team in de gewenste richting. Ik loop graag een tijdje mee, met de handen uit de mouwen en de voeten in de klei, in een functie binnen de organisatie of als externe langs de zijlijn.

Ik werkte bij het KIT en ITIM aan trainingen om verschillen tussen nationale cultuur te overbruggen,
bij Oracle als coördinator van commerciële trainingen,
bij NS Opleidingen als intern organisatie adviseur
en bij House of Performance als externe consultant en projectleider aan procesoptimalisaties en performance verbetering.
In 2004 besloot ik als zelfstandig ondernemer verder te gaan en richtte Culture at Work op.

Opdrachten liggen op het terrein van:
– doorontwikkeling van organisaties en hun cultuur: interim management of sparring partner
– competentie ontwikkeling: opleidingsbeleid, training ontwikkeling, training geven
– teamcoaching voor nieuwe en bestaande teams, of mt-intervisie
– individuele coaching voor managers en bestuurders.

Opleidingen en trainingen
Culturele Antropologie (Universiteit Utrecht, master niveau)
Opleidingskunde (Universiteit Utrecht, bachelor)
Verandermanagement (SIOO)
HR Business Partner (Van den Broek en Partners)
Organisatie Opstellingen (Bert Hellinger Instituut, master niveau)
Deep Democracy (Yonathan Keren / Academie voor organisatiecultuur)
Projectleiding (Van Harte Lingsma).

Accreditatie voor Lumina Spark (model voor gedragsvoorkeuren) en Intercultural Readiness Check (IBI).

jacqueline-franssens-organisatie-antropoloog-199x240Geïnteresseerd? Neem contact op!

Maakt het bovenstaande u nieuwsgierig? En wilt u weten wat Culture at Work voor u kan betekenen?   Neem dan contact op met Jacqueline Franssens.

Neem contact op!